Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/creativus.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Magic loop og lidt om kombucha - verdens ældste energidrik -
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/creativus.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Jeg har langt om længe fået kastet mig ud i magic loop – på dansk: den magiske løkke. En metode der gør at man kan strikke strømper, ærmer, bukseben og lignende på en rundpind, fremfor at bruge strømpepinde. Med denne metode kan man strikke begge ærmer, strømper og på bukseben på én gang. Det er super smart!

Jeg har lært metoden ud fra  hæftet “To på én pind – fra tå til top” af Lene Randorff. Hæftet er let forståeligt og godt illustreret og god guide til hvordan man strikker to strømper på én pind fra tåen og op. Jeg fattede egentlig teknikken ret hurtigt og jeg må sige at det overordnet set egentligt kører meget godt. Og så alligevel ikke… Men det har intet med hæftet at gøre, det er min egen skyld. Først syntes jeg at tåen var for spids, så jeg startede forfra. Derefter valgte jeg at ændre maskeantallet, da jeg synes den lille størrelse var for lille og den store for stor. Derefter brød jeg mig ikke ret meget om den første hæl jeg strikkede. Den blev meget pæn på ret siden, knap så pæn på vrangsiden. Dette hænger sammen med at jeg ikke fik strammet maskerne ordenligt på vrangsiden. Så som i kan høre, så har der været meget strikken frem og tilbage. Men det har været hyggelige timer og der er kommet et par stemningsfulde strikkebilleder ud af det.

IMG_1941
Næste gang kan det være jeg har mestret teknikken og dermed kan fremvise et par sokker – måske 😉

…. og nu til kombucha

Dagen i dag har langt hen af vejen stået i kombuchaens tegn. Kombucha er en let muserende sød drik, der brygges på te og sukker ved hjælp af kombuchasvampen. Som er en sund (bakerie)kultur, der spiser sukkeret og gør at drikken bliver muserende. Kombucha siges at være verdens ældste energidrik og så er der ikke det den ikke skulle være godt for. Jeg ved ikke hvor meget af det der passer, men jeg ved at jeg selv godt kan lide kombucha. Kombucha kan drikkes rent, men man kan også tilsætte smag. Vores favorit er indtilvidere kombucha med ingefær og citron. Kombuchaen smager nærmest som ginger ale – og vi elsker det!

Når man løbende laver kombucha, så ender man ikke bare med en masse kombucha, men også med en masse svampe babyer og ikke mindst eddike. Når man ikke får drukket eller tappet kombuchaen i tide, så bliver kombuchaen nemlig til eddike, da kombuchasvampen spiser alt sukkeret. Eddiken bruger vi på ligefod som man man bruger alm. eddike. Vi bruger det i madlavningen og fra tid til anden også i rengøringen. Et af mine kommende. Et af mine kommende projekter er at lave forskellige “specialeddiker” med forskellige bær og krydderier. Indtilvidere tænker jeg at jeg vil lave en hindbær eddike, en solbær eddike og et par kryddereddiker m. rosmarin, timian og måske dild. 

Hver gang ( eller næsten hver gang) man laver laver kombucha, så danner der sig en ny kombuchasvamp. Så med tiden ender man med mange svampe! Jeg tager selv svampene fra og har dem i et glas for sig, hvor de svømmer rundt i deres egen eddike. Sådan et glas kaldes for et scoby-hotel = på dansk svampehotel.

Et færdig kombuchabryg, hvor jeg efterfølgende har tilsat citron og ingefær. Drikken bliver frisk, sød og syrlig på den gode måde og med brusen, så minder det mest af alt om ginger ale, hvis man skal beskrive smagen.
Et færdig kombuchabryg,hvor jeg efterfølgende har tilsat citron og ingefær. Drikken bliver frisk, sød og syrlig på den gode måde og med brusen, så minder det mest af alt om ginger ale.
Flasken til venstre er fyldt med ren kombucha eddike, som vi bruger i madlavningen. Glasset i midten er mit svampehotel og glasset til venstre er den kombucha jeg har lavet i dag. Om en uges tid + - et par dage, så er den drikkeklar.
Flasken til venstre er fyldt med ren kombucha eddike, som vi bruger i madlavningen. Glasset i midten er mit svampehotel og glasset til venstre er den kombucha jeg har lavet i dag. Om en uges tid + – et par dage, så er den drikkeklar.

Der er et par engelske guides på nettet, som jeg kan anbefale, hvis du skulle få lyst til at prøve og lave kombucha selv:

Hvordan man laver kombucha (relativ lang video).
Der er også en kort version, der mere eller mindre får sagt det hele, den kan findes her.
Guide til hvordan man tilsætter smag til ens kombucha.

Man kan købe kombuchasvampe på nettet. Hvis du bor i Odense, så er du velkommen til at få en af mig – kvit og frit. Blot skriv her og så kan vi altid finde ud af noget.  🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *